تکه ای از متن پایان نامه :
اثرات و پی آمدهای گردشگری در نواحی روستایی
صنعت گردشگری تعاملاتی بین جامعه میزبان و میهمان پدید میآورد که پی آمدهای طبیعی آن بروز تغییر و تحول در کیفیت و سطح زندگی، الگوهای فرهنگی، رفتاری و نظام ارزشی و آداب و سنن، مباحث اقتصادی، توجههای سیاسی و تأثیرات زیست محیطی میباشد.
با وجود تأکیداتی که بر اهمیت تأثیر گردشگری در فرایند توسعه و لزوم در نظر داشتن آن شده می باشد گسترش بی رویه این صنعت معضلات و معضلاتی زیرا رشد مشاغل کاذب، تخریب محیط زیست، آسیبهای فرهنگی-اجتماعی و… فراروی ما نهاده می باشد که توجه یا بی توجهی به این مسایل عواقب دردناک و جبران ناپذیری برای جوامع انسانی در پی خواهد داشت. از این رو به نظر میرسد شناخت تأثیرات گردشگری بر ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و زیست محیطی درایجاد دیدگاه مثبت نسبت به توسعه این صنعت پر شتاب جهانی و بهره مندی از منافع آن تأثیر مؤثری داشته باشد (مرادی و فیاضی، 1385، ص 61).
بعد اقتصادی گردشگری روستایی
مهمترین هدف توسعه گردشگری داخلی و خارجی، توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق گردشی می باشد. بسیاری از کشورها کم و بیش به گردشگری توجه دارند زیرا مهمترین تأثیر گردشگری در اقتصاد جهانی، ایجاد درآمد و اشتغال زایی می باشد. مسلماً بخش کوچکی از گردشگری را گردشگری روستایی تشکیل میدهد که البته سهم مهمی را دراقتصاد مناطق روستایی دارد، پس فوائد حاصل ازگردشگری را میتوان بقرار زیرعنوان نمود:
– پی آمدهای بالقوه مثبت اقتصادی
- رشد خلاقیتها در اقتصاد جوامع روستایی و حرکت برای به کارگیری استعدادها و کشف منابع بالقوه در جهت کسب درآمد از طریق فروش تولیدات بومی به جهانگردان.
- افزایش ارزش املاک برای مالکین اراضی و املاک واقع در مناطق محروم.
- ایجاد بازارهای جدید برای تولیدات محلی.
- بهبود بهره گیری از زمین.
- گردشگری اقتصاد محلی را تنوع میبخشد، به خصوص در نواحی روستایی که اشتغال کشاورزی ممکن می باشد پراکنده یا غیر کارآمد باشد (همان، 11).
- جلب سرمایه خارجی؛
- به کارگیری توانهای موجود محلی؛
- توسعه منطقه ای (تقی زاده انصاری، 1383، ص 22).
– پی آمدهای بالقوه منفی اقتصادی
همچنان که گردشگری درآمدزاست و در ایجاد فرصتهای شغلی تأثیر دارد، این کارکردها بایستی زیانهای اقتصادی را به حالت تعادل درآورند زیرا گردشگری روستایی: