2. معلم: معلم در این تحقیق عبارت است از معلمانی که در سال تحصیلی 93-92 در شهرستان ایلام در مقاطع مختلف مشغول به تدریس هستند.
3. نتایج ارزشیابی: نتایج ارزشیابی در اینجا عبارت است از نمرهای که دانشآموزان در مقاطع مختلف (ابتدایی، متوسطه اول، متوسطه دوم) از آزمون موردنظر میگیرند.
4. دانشآموز: در این تحقیق دانشآموز عبارت است از کلیهی دانشآموزانی که در سال تحصیلی 93-92 در شهرستان ایلام در مقاطع مختلف (ابتدایی، متوسطه اول، متوسطه دوم) مشغول به تحصیل هستند.
5. آزمون: در این تحقیق آزمون عبارت است از سؤالاتی که برای سنجش عملکرد دانشآموزان در درس ریاضی در مقاطع مختلف (ابتدایی، متوسطه اول، متوسطه دوم) طراحیشده است.
مبانی نظری و پیشینه پژوهش
مبانی نظری و پیشینه پژوهش
فصل دوم
فصل دوم
بخش اول: ارزشیابی
1-2 مقدمه
ازنظر تماس با افراد جامعه، نظام آموزشی از بالاترین میزان تماس و ارتباط برخوردار است. بهطوریکه نظام آموزشوپرورش ازنظر نیروی انسانی بالاترین تعداد افراد شاغل را در میان دستگاههای دولتی در بردارد. علاوه بر آن تعداد قابلتوجهی از افراد کشور بهعنوان یادگیرنده (دانشآموز و دانشجو)، یاد دهنده (معلم و مربی) و فراهمکننده خدمات پشتیبانی نظام آموزشی (سیاستگذار، مدیر، کارشناس،…) بهطور مستقیم و غیرمستقیم به نحوی با فعالیتهای یاددهی-یادگیری سروکار دارند. با توجه به گستردگی و پوشش وسیع فعالیتهای نظام آموزشی، ارزشیابی سازمانهای آموزشی، ارزشیابی برنامهها، ارزشیابی یادگیرندگان و کارکنان و ارزشیابی خدمات آنها میتواند نقش مؤثری در فراهم آوردن کیفیت آموزشی داشته باشد (بازرگان،12:1391). زمانی نهچندان دور دغدغههای سیاستگذاران نظام آموزشی کشورمان عمدتاً گسترش کمی آموزشوپرورش بود و تلاش میشد تا آنجا که امکان دارد به تقاضای گسترده و رو به رشد خانوادهها برای آموزشوپرورش فرزندان پاسخ گفته شود و حداقلی از آموزش برای تمامی کودکان فراهم آید. به سخن دیگر دغدغههای مسئولین در این مرحله دو مفهوم مهم و اساسی بود. نخست افزایش دسترسی به آموزش در تمامی نقاط کشور و دیگر دسترسی برابر به آموزش. در سالهای اخیر، این دغدغهها اندکاندک از رشد کمی دسترسی به آموزش، به موضوع اساسیتر «بهبود کیفیت» رخ برگردانده است؛ و توجه به کیفیت از مسائل موردتوجه سیاستگذاران شده است.
یکی از عوامل مهم در بهبود یادگیری در کلاس درس و شاید یکی از عوامل نتیجهبخش تمامی اصلاحاتی که باهدف بهبود یادگیری و رسیدن به نتیجه بهتر و کیفیت بهتر صورت میگیرد، ارزشیابی تحصیلی کلاسی است (حسنی،1387: 12-11).
2-2 تعاریف ارزشیابی
مانند سایر واژههای رایج در رشته علوم تربیتی، در خصوص مفهوم ارزشیابی توافق کامل وجود ندارد. شاید بتوان گفت که به تعداد متخصصان و صاحبنظران این قلمرو، تعاریف متعددی از ارزشیابی وجود دارد. لغتنامه دهخدا ارزشیابی را عمل یافتن ارزش هر چیز و ارزیاب را بهمثابه کسی که چیزی را معین میکند، تعریف مینماید و فرهنگ فارسی معین، عمل یافتن ارزش و بهای هر چیز، بررسی حدود هر چیز و برآورده کردن ارزش آن تعریف میکند. در لغتنامه دانشگاهی وبستر نیز ارزشیابی تعیین اهمیت یا ارزش چیزی که معمولاً بهوسیلهی مطالعه و بررسی دقیق حاصل میشود تعریفشده است. شایانذکر است که در زبان انگلیسی که بین ارزیابی و ارزشیابی تفاوت قائل هستند، ارزیابی را مهارت فراگیران در تشخیص، طبقهبندی، نمره دادن و یا درجهبندی افرادی دانستهاند که وظیفه آموزش را بر عهدهدارند؛ اما اولین تعریف رسمی از ارزشیابی آموزشی به نام رالف تایلر ثبتشده است. وی ارزشیابی را «وسیلهای جهت تعیین و میزان موفقیت برنامه دررسیدن به هدفهای آموزشی مطلوب موردنظر» میداند. در این تعریف هدفهای آموزشی به تغییرات مطلوبی اشاره میکند که انتظار میرود در اثر اجرای برنامه آموزشی در رفتار فراگیران حاصل آیند (کیامنش،1376: 2).
ارزشیابی به یک فرآیند نظامدار برای جمعآوری، تحلیل و تفسیر اطلاعات گفته میشود به این منظور که تعیین شود آیا هدفهای موردنظر تحققیافتهاند یا در حال تحقق یافتن هستند و به چه میزانی. یکی از ویژگیهای مهم ارزشیابی تعیین کیفیت است. در فرآیند ارزشیابی داوری ارزشی با توجه به کیفیت به عمل میآید (سیف،1389: 35-34).
ارزشیابی عبارت است از فرآیند نظامدار جمعآوری، طبقهبندی و تفسیر اطلاعات بهمنظور تصمیمگیری در مورد افراد، برنامهها، اشیاء و …(معروفی و همکاران،1389: 346).
ارزیابی آموزشی را میتوان به مفهوم جستوجوی نظم یافته برای قضاوت یا توافق درباره ارزش یا اهمیت یک پدیده آموزشی بهمنظور بهبودی آن در جهت کاهش فاصله میان نتایج جاری و نتایج مطلوب، تعریف کرد (بازرگان،23:1391).
ارزشیابی عبارت است ازفرآیندی منظم برای تعیین و تشخیص میزان پیشرفت شاگردان به هدفهای آموزشی. منظور از فرآیند منظم این است که ارزشیابی باید بر طبق یک برنامه و روال منظم انجام گیرد (شعبانی،1387: 334).
ارزشیابی عبارت است از فرآیندهای ضروری جهت قضاوت و کارآمدی برنامه که قبلاً طراحیشده است. این کارایی در بافت کلی سیستم ارزیابی میشود. بهبیاندیگر، ارزشیابی عبارت است از جمعآوری اطلاعات با توجه به معیارهای تعیینشده بهمنظور قضاوت و داوری؛ بنابراین مهمترین کاربرد نتای
ج ارزشیابی، قضاوت در مورد کار انجامشده و یا برنامه در حین اجرا یا تعیین میزان مطلوبیت یک برنامهی آموزشی است (خورشیدی و همکاران،1385: 43-42).
کاشین (2005) پیشنهاد نموده است که اصطلاح درجهبندی دانشجویی، صحیح است و نسبت به ارزشیابی ترجیح دارد. او توضیح داده است که واژه ارزشیابی زمانی بهکاربرده میشود که فرد به یک قضاوت قطعی دست یابد، درحالیکه درجهبندی بیانگر دادههای جمعآوریشدهای است که باید مورد تفسیر قرار گیرند (کاشین،2005: 32).